background
home-box

Welkom op de website van Jan Willem de Vriend.

Play
Choose a track to play, and enjoy

concerten

  • 28 Sep 2017 Residentie Orkest - Zuiderstrandtheater, Den Haag
  • 29 Sep 2017 Residentie Orkest - Zuiderstrandtheater, Den Haag
  • 01 Oct 2017 Residentie Orkest - Zuiderstrandtheater, Den Haag
  • 19 Oct 2017 Bergen Philharmonic Orchestra - Grieghallen, Bergen, Norway
Zie meer concerten

Video

23-5-2015 - Jan Willem De Vriend Ouverture van Don Giovanni van Mozart

nieuws

Jan Willem de Vriend voor vier jaar als vaste dirigent verbonden aan Residentie Orkest

Jan Willem de Vriend verbindt zich voor vier jaar als vaste dirigent aan Residentie Orkest. Zijn benoeming maakt onderdeel uit van nieuwe dirigentenstructuur van het orkest.

Den Haag, 21 maart 2014 - De Nederlandse dirigent Jan Willem de Vriend is benoemd tot vaste dirigent van het Residentie Orkest. Met ingang van 1 augustus 2015 zal De Vriend gedurende een periode van vier jaar gemiddeld zes weken per seizoen het orkest leiden. De Vriend geldt als een autoriteit op het gebied van de barok, de klassieken en de vroeg-romantiek. Zijn uitvoeringen kenmerken zich door levendigheid, zeggingskracht en dadendrang.

Roland Kieft, artistiek directeur van het Residentie Orkest: “We zijn bijzonder blij met de komst van Jan Willem de Vriend. Zijn concerten afgelopen najaar met Haydn en Beethoven behoorden tot de hoogtepunten van 2013. Hij heeft een overtuigende maar geen dogmatische visie op een aantal van de stijlperiodes waarin wij als orkest in de komende jaren het verschil willen maken. Daarnaast kan hij op een geweldige manier met publiek communiceren.”

Jan Willem de Vriend: “Ik vind het een eer om bij het Residentie Orkest aan het werk te gaan. Een orkest met een enorme geschiedenis dat niettemin in korte tijd een overtuigende nieuwe visie op haar rol in de symfonische muziek heeft weten te formuleren. Ook de komst van het nieuwe Spuiforum vormt een grote aantrekkingskracht. “

Nieuwe dirigentenstructuur
De benoeming van Jan Willem de Vriend vormt onderdeel van een nieuwe dirigentenstructuur van het Residentie Orkest. Hierbij ziet het orkest geen rol meer voor een chef-dirigent. In de nabije toekomst zal het Residentie Orkest naast Jan Willem de Vriend een tweede vaste dirigent aanstellen die de jongere generatie zal representeren. Deze dirigent zal van betekenis zijn voor de laatromantiek en de 20e & 21e eeuw en zal ook een rol gaan spelen binnen de bijzondere projecten die plaatsvinden in het Paard van Troje. De twee vaste dirigenten opereren naast vaste gastdirigent Richard Egarr. Jan Willem de Vriend zal zijn rol bij het Residentie Orkest combineren met die van chef-dirigent bij het Nederlands Symfonie Orkest. Op 11 en 13 april is Jan Willem de Vriend te zien bij het Residentie Orkest tijdens het concert ‘A Midsummer Night’s Dream’.

Creatieve concertformats
Het Residentie Orkest, opgericht in 1904, heeft een nieuw portfolio ontwikkeld waarin het voor ervaren én onervaren publiek van betekenis wil zijn. Het ziet daarnaast voor zichzelf een voortrekkersrol in het aanreiken van nieuwe, creatieve concertformats. Met ruim 27.000 bezoekers op jaarbasis geldt het Residentie Orkest als landelijke autoriteit op het gebied van muziekeducatie.
 
 

read more

Nederlands Symfonie Orkest o.l.v. Jan Willem de Vriend genomineerd voor de Klassieke Edisons

Op 18 juli zijn de genomineerden van de Klassieke Edisons bekend gemaakt. Voor ‘Het Orkest’ zijn het Nederlands Symfonie Orkest onder leiding van Jan Willem de Vriend genomineerd met de Symfonieën van Beethoven. “Ook als u al een aantal Beethovens door topdirigenten en -orkesten in de kast heeft staan: deze box verdient een eigen plekje, met name vanwege De Vriends originele, energieke, gedurfde en meeslepende visie” alsdus Stichting Edison.

Ga naar www.edisons.nl/klassiek en stem voor Jan Willem de Vriend voor ‘Het Orkest’
Begin september worden de winnaars bekendgemaakt, dan zal ook meer informatie over de uitreiking van de Klassieke Edisons volgen.

read more
Lees meer nieuws